Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

HTML

tumblr_m4wzh9Si9I1qkwf5qo1_500.gif

Tőzsdei állapot

  • OTP - vétel 4000 - tartás
  • Mol - vétel 19000 - tartás

Friss topikok

Archívum

Bloggertársat keresek

Ha van kedved írni egy olyan blogba, amelyik egyelőre csak keresi a hangját, akkor írj a fritz.teufel kukac hotmail.com-ra

Hova esik szét az euróövezet? Megmondom

2012.06.08. 10:15 fritz.teufel

Szétesés előtt álló euróövezettel kapcsolatban napról napra újabb és újabb régi tanulmányok látnak napvilágot. Ezek a bezzeg megmondtam irományok elég jól jelezték előre a jelenlegi válságot.

1994-ben készült egy tanulmány. Ebben azt elemzik, hogy melyik országnak éri meg egy európai valutaunióba csatlakozni. A tanulmányt a Princeton-on készítette Tamim Bayoumi (jelenleg az IMF egyik helyettes igazgatója) és Barry Eichengreen.

A teljes tanulmány itt olvasható elTamim Bayoumi és Barry Eichengreen.pdf.

Érdemes egy kis figyelmet fordítani erre a a táblázatra.

 Euró_Táblázat.jpg

Ebből leginkább az derül ki, hogy csak az északi és a német orientáltságú országok rúgnak labdába. Náluk vannak meg a feltételek az optimális gazdasági övezet létrehozására.Vagyis ezek az országok kulturálisan, történelmileg alkalmasak egy egységes gazdasági övezetben együttműködni. A többiek annyira más háttérrel rendelkeznek, hogy egyszerűen képtelenek lesznek együttműködni.

Ettől persze még mások is tagjai lehettek volna egy lazább gazdasági uniónak, de a fiskális egységet egy ideig nem kellett volna erőltetni.

Meg is lett az eredménye. Szétesés szélére került valutaövezet romjain szinte egész biztosan valami hasonló szerkezetű szövetség fog felépülni. Amihez külső körösként csatlakozhatnak majd a jelenlegi euróövezet perifériaállamai, valamint még "külsőbb körösként" a nem euróövezeti  uniós tagországok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teufel.blog.hu/api/trackback/id/tr394573095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása